Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност
Новини
ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕМАТИЧНИ МАРШРУТИ В НИШ
05.11.2019

В периода 2-3 ноември 2019 г. делегация от Община Лом посети град Ниш, във връзка с реализацията на проект „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Сърбия 2014-2020 г. Целта на визитата бе посещение на тематични туристически маршрути с най-известните културни, исторически и природни забележителности в Ниш и региона.

В групата от Лом бяха включени представители на читалища, общински клуб „Екология и опазване на околната среда“, библиотеката към НЧ „Постоянство 1856”, общинска администрация, както и екипът за управление на проекта.

Първият ден визитата започна с посещение на Народен музей - Ниш, където ломчани се запознаха с експонати от античността до съвремието. По- късно делегацията разгледа къщата на известния сръбски книжовник и просветител Стеван Сремац и поета Бранко Миликович, Мемориален комплекс „12 февруари“, както и синагогата в центъра на Ниш.

Вторият ден участниците посетиха пещери и манастири.  Голямо впечатление направи пещерата Самар, на път за Свърлиг. Част от маршрута бяха и пещерите Преконога и Попшичка.

Обиколката завърши с посещение на винарна Малча. Винарната Малча (Podrum Malca)се намира на около 15 км. от Ниш, в село Малча.Най-любопитното за нея е, че е едно от малкото останали места в света, където се прави вино по римска технология. Самата винарна е доста атрактивна за посещения. Гостите видяха как се прави вино по 4 различни технологии – римска (в амфори), сръбска от 20 век (в бетонови резервоари), средновековна (в огромни дървени бъчви) и съвременна (в иноксови съдове)

Целта на посещението е популяризиране на туризма и създаване на трайни туристически маршрути в трансграничния регион.

Проект CB007.1.11.349 «Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите» е на обща стойност 598 563,14 евро. По него е обновена сградата на бившия младежки дом в кв.”Боруна”, който ще стане  културен и туристически център. Ремонтирани са и две пътни отсечки в Ниш, водещи до Церянската пещера и манастира «Св. Йоан». Съвместният трансграничен проект предвижда още изработването на туристически каталог "100 причини да бъдеш горд жител на Лом/Ниш", брошури и други рекламни продукти на български, сръбски и английски.

 
Към снимките - тук

Tърсене
ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2020
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Фонд "Инвитро"
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?